Kada je u pitanju vlasnički pas, odgovornost snosi sam vlasnik ili osoba koja je bila odgovorna za psa u trenutku kada je šteta ili povreda nastala.

U slučaju ujeda od strane vlasničkog psa, oštećeni dostavlja svu dokumentaciju (iz zdravstvene ustanove u kojoj se javio radi saniranja povrede), prijavljuje događaj Policijskoj upravi koja nakon uzimanja izjave oštećenog i eventualnih svedoka prosleđuje dostavljenu dokumentaciju nadležnom sudu ili tužilaštvu u Vranju koji dalje postupa po prijavi oštećenog.

Oštećeni ima pravo da angažuje advokata ukoliko to želi  (ali i ne mora) da se vansudski nagodi sa vlasnikom (ili licem koje je u tom trenutku bilo odgovorno za psa) oko nadoknade štete i da nagodbu overenu kod advokata (koji ne mora biti prisutan na ročištu) ili kod Javnog beležnika dostavi prilikom odaziva na poziv nadležnog suda ili tužilaštva, a može i da sa vlasnikom psa (ili odgovornim licem za psa u trenutku nanošenja povrede) nagodbu sklopi na ročištu. Ugovoren iznos na konto nagodbe za nematerijalnu štetu se može isplaćivati i na više rata ukoliko se strane dogovore.

Odgovornost vlasnika pasa za ujede i druge povrede: pregled

Vlasnici pasa imaju zakonsku odgovornost da spreče kućne ljubimce da povrede ljude ili oštete imovinu. Dakle, kada pas nekoga povredi, vlasnik će obično morati žrtvi da nadoknadi medicinske troškove, vreme izgubljeno sa posla i bol i patnju. Osiguranje od odgovornosti vlasnika psa (obično polisa vlasnika kuća ili iznajmljivača) može pokriti troškove, čak i ako se povreda dogodi van vlasnikove imovine.

Vodič za žrtve ujeda pasa:

Identifikujte psa i njegovog vlasnika

Odmah identifikujte vlasnika psa ili osobu koja je imala starateljstvo nad psom kada vas je napao. Saznati imena i adrese i zatražiti dokaz o vakcinaciji protiv besnila. Ako se ove informacije ne mogu dobiti, možda ćete biti primorani na seriju vakcina protiv besnila.

Potražite medicinsku pomoć

U zavisnosti od težine ugriza psa, obratite se osobama za hitnu pomoć ili neka vas neko odveze kod lekara. Uvek potražite profesionalni medicinski tretman nakon što vas je pas ugrizao ili napao. Rizik od infekcije ujedom psa prevelik je za zanemarivanje.

Podnesite izveštaj o ujedu psa

Nakon što ste medicinski lečeni – čak i ako je povreda lakša – podnesite prijavu ugriza psa nadležnim gradskim vlastima.

Prikupite više informacija

Nakon identifikacije psa i njegovog vlasnika, saznajte više o psu. Pribavite informacije o dozvoli za pse i sve zapise koji se odnose na njegovu prethodnu istoriju. Da li je pas ugrizao ili napao osobu ili životinju pre nego što vas je ugrizao? Da li su vlasti zakonski odredile „potencijalno opasnog“ ili „opasnog“ psa?

Fotografišite svoje povrede

Fotografišite svoje povrede, čak i ako treba da odmotate gazu. Po potrebi se obratite lekaru ili medicinskoj sestri. Oni će vam reći na siguran način. Takođe se preporučuje da fotografišete sve rane, uključujući modrice, kao i svu pocepanu, krvavu odeću i mesto napada psa.

Ko je odgovoran za ujede pasa: vlasnici i čuvari

Neko ko nije vlasnik psa možda i dalje odgovara kada nekoga povredi, u zavisnosti od okolnosti i lokalnog zakona.

Vlasnici pasa obično su zakonski odgovorni za ujede i druge povrede koje su prouzrokovale njihove životinje. Ali neko drugi takođe može biti odgovoran (zajedno sa vlasnikom) u određenim situacijama, uključujući kada:

  • osoba koja nije vlasnik imala je brigu ili kontrolu nad psom
  • vlasnik psa ima manje od 18 godina, ili
  • stanodavac vlasnika je znao da je pas opasan, ali nije ništa preduzeo po tom pitanju.

Čuvari i čuvari

Prema pravilima „uobičajenog prava“ koja vlasnicima daju odgovornost za povrede kada su bili nemarni ili su znali da su njihovi psi opasni, neko ko se brine o psu može biti jednako odgovoran kao i legalni vlasnik.

Privremeni negovatelji

Kada se neko poput čuvara pasa ili kućnog čuvara složi da se privremeno brine o psu druge osobe, domar se obično smatra čuvarom životinje u to vreme. Ali to može zavisiti od pojedinačnih okolnosti, kao i od suda.

Profesionalni negovatelji

Ljudi koji preuzmu odgovornost za pse kao deo svog posla obično će se smatrati čuvarima životinja.

Deca i roditelji

Ako dete mlađe od 18 godina poseduje ili brine o psu, roditelji maloletnika verovatno snose odgovornost kada pas nekoga povredi. Neki zakoni o ujedima pasa to izričito kažu. Takođe, neke države imaju zakone koji roditelje ograničavaju na odgovornost za bilo kakvu štetu koju nanesu njihovoj maloletnoj deci. U drugim državama sudovi će verovatno presuditi da roditelji drže psa u kući ili ga drže u svom domu.